Spelenderwijs het probleem ontrafelen

Over Ellen

Ellen HollinkOp een koude wintermiddag in december werd ik in Den Haag geboren als Ellen Wolda. Ik was de jongste dochter van het gezin met drie meisjes.

Ik trouwde met Rob en we vestigden ons in het midden van het land en kregen twee kinderen Ivar en Yamuna, waar we nog steeds heel blij mee zijn.

Na ons werkzame leven bewoonden we een prachtige authentieke vakwerkboerderij gelegen in een vallei met rondom overal groen en een vrij uitzicht, op de grens van Belgie en Nederland. Daar konden de 3 honden van Yamuna, die ze meenam uit st. Maarten (Caribbean) zich heerlijk uitleven.

Na twee jaar genieten overleed heel plotseling mijn lieve Rob ,op betrekkelijk jonge leeftijd een enorme schok voor ons allemaal.

Het gezin werd uitgebreid met twee nieuwe partners en vijf kleinkinderen wat een zegen ! (wat Rob jammer genoeg nooit heeft kunnen meemaken).

Tijdens mijn werk als maatschappelijk werker heb ik op veel verschillende werkplekken met allerlei soorten mensen veel verschillende ervaringen opgedaan.

Kleurig kinderziekenhuisToen ik echter als school maatschappelijk werker op drie basisscholen in Rotterdam-Zuid met veel etnische kinderen en vluchtelingen werkte, ontdekte ik dat dit werk mijn grote passie was. (Ook had ik dat gevoel bij het werken met mensen met een verstandelijke beperking). Tijdens het werken met kinderen en mensen die anders begaafd zijn kreeg mijn boek zijn basis.

Ik ervoer dat deze kinderen met woorden mij niet duidelijk konden maken waar hun probleem lag, waardoor ik ze niet goed verder kon helpen. Vandaar dat ik toen spelenderwijs ontdekte dat de spelvormen die ik hiervoor ontwikkelde en die in mijn boek uitgebreid beschreven staan, wel de manier was om dicht bij het kind aan te sluiten en spelenderwijs het probleem te ontrafelen. Ik was blij op deze andere werkwijze het probleem zichtbaar te maken en het kind met zijn probleem echt te kunnen helpen.

Door het toepassen van de 38 spelvormen die in mijn boek beschreven staan en waar het kind ook een actieve rol in kreeg toebedeeld, was zowel voor het kind als voor mij een manier om dichter bij de belevingswereld aan te sluiten, wat zorgde voor een goede vertrouwensband wat nodig is om een kind werkelijk te kunnen helpen . In de praktijk bleek de methode die ik hieraan koppelde genaamd : Spelenderwijs het probleem ontrafelen, heel functioneel en helpend te zijn en het zorgde ervoor dat in al die jaren heel veel kinderen hier daadwerkelijk door geholpen werden. Tijdens het creatief bezig zijn met de spelvormen wordt het probleem ook helder voor het kind en krijgt men spelenderwijs veel aangereikt om het kind verder te kunnen helpen. Dat was ook terug te zien in de groep, waar de leerkrachten opmerkte dat het kind veel gelukkiger was en beter presteerde.

Ook de benadering van ieder kind wat bij mij centraal stond en waar ik van uitging was ook een onderdeel van mijn methode.

In een gastcollege wat ik kortgeleden gaf aan de hogeschool Zuyd te Sittard om ook aan studenten van de sectie Social work mijn zelf ontwikkelde methode aan te bieden was een succes. Door op deze knop te drukken kunt u daar een verslag over lezen.

Ik wens u toe dat met de kinderen waar u zorg voor draagt, dat dit in een warme verbondenheid mag plaatsvinden.

Na het lezen van mijn boek: Spelenderwijs het probleem ontrafelen hoop ik, via het hiervoor bestemde contactformulier op deze website, op veel positieve en leerzame opmerkingen en reacties van de lezer.

Met wintergroet van Ellen Hollink-Wolda


Ellen en Mariet

- Ellen toast met vriendin Mariet op de goede voortgang! -

Ellen met haar kersverse boek

- Het boek is gedrukt! -

Proosten met Uschi en Paul

- Toast met Uschi en Paul -


Eddy en Yamuna

Eddy, Yamuna, Noah en Rafa

Familie van Ivar

Ivar, Marjolein, Maud en Amber

Ellen met Jan

Ellen met Jan


Familie van Ivar

Familie

Ellen met Jan

Dondersteentjes


Ellen met team SWP

Ellen met team SWP

Elle met Ali en Jurrie

Elle met Ali en Jurrie

Ellen met Marjo

Ellen met Marjo

Ellen is trots

Een trotse Ellen

Ondersteunende lectuur

Ondersteunende lectuurVanaf heden kunt u mijn boek 'Spelenderwijs het probleem ontrafelen' bestellen via de home pagina van deze website, door naar onderen te scrollen en te klikken op de cover van het boek.